Koeajossa Honda Accord 2.0 Sport

 

Taustaa

Honda Accord on käynyt kaupaksi Euroopassa parin viimeisen mallisukupolven ajan melko heikosti. Mallistopolitiikassa on ollut jotakin selvästi hukassa ja myös hinta on ainakin Suomessa ollut melko korkea. Nyt Accordista on tehty aikaisempaa urheilullisempi ja myös hinta on saatu kilpailukykyiseksi. Mallistoa täydentävät aikaisempaan verrattuna farmari ja myöhemmin esiteltävä diesel.

Kori ja sisätilat

Accordin muoto poikkeaa selvästi aikaisemmasta. Itse asiassa se on kuitenkin lähestynyt kilpailijoitaan. Siinä on piirteitä esim. Mazda 6:sta, Alfa 156:sta ja BMW:n uusista 500- ja 700-sarjoista. Persoonallisinta muotoa löytyy ehkä perästä niin sedanissa kuin farmarissakin.

Ulkomitoiltaan Accord on ollut 90-luvun alusta lähtien suunnilleen samankokoinen. Akseliväli on jopa lyhentynyt matkan varrella. Sisätilat ovat kuitenkin hieman aikaisempaa suuremmat. Tilat ovat nyt lähes samaa tasoa kuin luokan uusimmissa tulokkaissa esimerkiksi Mazda 6:ssa ja Avensiksessa. Mondeossa tilaa on kuitenkin enemmän niin edessä kuin takana.

Tavaratila on hieman pienempi kuin useimmissa kilpailijoissa. Ilmoitettu VDA-lukema on 459 litraa, kun monissa keskiluokan autoissa tilaa on noin 500 litraa. Osansa tilasta vievät koteloidut saranat. Tavaratilan nostokynnys on tavanomaista korkeampi ja luukku jää hyvin pieneksi.

Koeajetun Sport-mallin etuistuimet ovat urheilullisesti muotoillut. Hartioille on kuitenkin tilaa paremmin kuin monissa urheiluistuimissa. Kuljettajan istuimessa on korkeussäädön sijasta vain kallistussäätö, jolla etureunan saa tavanomaista matalammalle. Etuistuimet miellyttävät todennäköisesti niitä, jotka haluavat istua alhaalla. Itse olisin kaivannut mahdollisuutta nostaa istuinta korkeammalle. Toisaalta pääntila ei sallisi istuimen merkittävää nostamista. Selkänojan säätö on portaallinen pikasäätö. Myös takana istutaan alhaalla.

Osittain halu nostaa istuinta johtuu puutteellisesta näkyvyydestä. Konepellin etuosa ei näy kuljettajan paikalta ja myös taakse näkyvyys on puutteellinen. Kääntöympyrä on luokassaan tavanomainen.

Moottori ja suorituskyky

Accordin moottorivaihtoehtoina ovat aluksi 2,0-litrainen 155-hevosvoimainen ja 2,4-litrainen 190-hevosvoimainen. Syksyllä on tulossa myös Hondan oma 2,2-litrainen diesel, jossa on vääntöä peräti 340 Nm. 2,0-litrainen tarjoaa teholukemaansa vastaavan suorituskyvyn. Kiihtyvyys on selkeästi parempaa kuin 130-145 -hevosvoimaisilla kilpailijoilla. Paikalta lähdettäessä vauhdin kerääminen on vaivatonta, mihin osaltaan vaikuttavat hienosti toimiva kaasun ja kytkimen käyttö. Aivan tyhjäkäynnin tuntumassa vauhdin pitäminen tasaisena on kuitenkin ongelmallista.

Kiihtyvyydestä viitosvaihteella ei jäänyt aivan yhtä hyvää vaikutelmaa kuin paikaltaan kiihdytyksestä, mutta 2,0-litrainen Mazda 6 tai Ford Mondeo jäävät kyllä jälkeen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuudessa Accord ei täysin vastaa urheilullista imagoaan. Ohjaus ei ole aivan sellainen kuin pitäisi. Ohjaustunto ei ole aivan luokan parhaimmiston (Mondeo) tasolla, vaikka alusta onkin melko jämäkkä. Kaarrekäyttäytyminen ja käsiteltävyys ovat kyllä kunnossa. Suuntavakavuus on hieman puutteellinen varsinkin uraisella tiellä. Ihmetellä voi myös sitä, ettei uudessa, hyvinvarustetussa autossa ole ESP:tä vakiona. Se tulee vasta 2,4-litraisen moottorin yhteydessä. Kokonaiskuva ajo-ominaisuuksista jää jälkeen Mondeosta ja Mazda 6:sta.

Alustan viritys on saman tapainen kuin Mazda 6:ssa. Jousituksen kovuus häiritsee selkeästi ajomukavuutta, sillä pienetkin epätasaisuudet tuntuvat ja kiharaisella pinnalla alusta täristää melkoisesti. Sen sijaan suuret kolot jousitus tasoittaa kiitettävästi. Sport-mallin renkaat ovat kooltaan 205/65R16, kuten monissa kilpailijoissakin. Comfort-mallissa tyydytään 15-tuumaisiin.

Melutaso on useimpia kilpailijoita äänekkäämpi. Mazda ja Mondeo ovat suunnilleen samalla tasolla, mutta Avensis ja Vectra selvästi meluttomampia. Moottori on normaaleissa kiihdytyksissä kiitettävän hiljainen, mutta 5000 kierroksen tuntumassa ääni kiristyy huomattavasti. Tuulen suhina on hieman tavanomaista voimakkaampaa huolimatta ennätysalhaisesta ilmanvastuskertoimesta.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Accordin perusmalli on nimeltään Comfort. Siihen sisältyy mm. 8 turvatyynyä, CD-soitin ja automaattinen ilmastointi. Koeajetun Sport-mallin antia 1500 euron lisähinnan vastineeksi ovat mm. sadetunnistin, nahkaratti ja melko halvan näköiset kevytmetallivanteet. 2,4-litrainen on varustelultaan Executive ja siihen sisältyy istuinlämmittimet, xenon-valot, ESP, sumuvalot, vakionopeussäädin, kattoluukku ja sähköllä säädettävät etuistuimet, jotka toimivat vain virran ollessa kytkettynä.

Accordin sisustus on tyylikäs. Muista Hondista poiketen niin kojetaulun muotoiluun kuin laatuvaikutelmaankin on panostettu. Sport-mallin punasävyinen mittaristo ilmestyy näkyviin vasta valaistuna Avensiksen tapaan. Vaikka esitteen kuvista pääosa on beige-sävyisestä sisustuksesta, Suomeen tuotavissa autoissa sisustus on musta lukuun ottamatta kahta ulkoväriä nahkasisustuksella varustettuna. Jälleen kerran on tehty valinta, johon kaikki eivät ole tyytyväisiä. Myös ulkovärivalikoima on niukka (punainen+7 metalliväriä), mutta mukana on ainakin omasta mielestäni tyylikkäitä vaihtoehtoja.

Hallintalaitteet ovat selkeä, joskin lämmityslaitteen käyttökytkimet poikkeavat selvästi normaalista käytännöstä. Stereoiden ja mahdollisen vakionopeussäätimen käyttökytkimet ovat ohjauspyörässä. Kuten todettua, kytkimen ja kaasun käyttö on esimerkillisen helppoa. Vaihteensiirto on täsmällinen ja napakka. Myös jarrutusvoiman annostelu oli uudessakin autossa helppoa. Saksalaistesteissä jarruja on moitittu poikkeuksellisen tehottomiksi.

Kilpailuasetelma

Accord ei pysty tarjoamaan kilpailijoihinsa verrattuna mitään selkeää etua. Luonteeltaan lähinnä samanhenkiseen kilpailijaan, Mazda 6:een verrattuna Accord on edellä suorituskyvyssä. Mazdassa on suurempi tavaratila ja selvästi paremmat ajo-ominaisuudet. Accordin lähtöhinta on 28 500 euroa, Mazda 6 2.0 Elegance maksaa 27 900 euroa, Toyota Avensis 2.0 Linea Sol 31 300 euroa ja Ford Mondeo 2.0 Trend 30 020 euroa. Näin ollen Accord tulee todennäköisesti saavuttamaan hieman aikaisempaa vahvemman aseman markkinoilla.

19.4.2003 Timo Nurmela 

takaisin