Koeajossa Audi A4 1.8T Avant Quattro 140 kW


 

Taustaa

Audi on eurooppalaisista autonvalmistajista voimakkaimmin panostanut nelivetoisiin henkilöautoihin. A4:ssä ja sitä suuremmissa malleissa on markkinoiden kehittynein Torsen-pyörästöön perustuva nelivetojärjestelmä, jossa ei ole esim. viskokytkimeen perustuviin nelivetototeutuksiin liittyvää viivettä jonkin pyörän luistaessa.

Kori ja sisätilat

A4 on ollut nyt markkinoilla noin neljä vuotta, mutta se näyttää edelleen nykyaikaiselta. Avantin ulkomuoto on ehkä jopa hieman typistetyn näköistä sedania tyylikkäämpi. Syksyllä 2004 tulevassa faceliftissä keulan ilmettä muutetaan räyhäkkäämmäksi.

Sisätiloiltaan A4 on suunnilleen samalla tasolla muiden premium-mallien kanssa eli sisätilat ovat esim. VW:n mallistoon verrattaessa lähempänä Golfia kuin Passatia. Kahdelle keskimittaiselle tai sitä lyhyemmälle on takaistuimella riittävästi tilaa. Takaistuin on istumamukavuudeltaan tavanomaista miellyttävämpi. Etuistuimiin en tällä kerralla ollut täysin tyytyväinen, vaan etsiskelin ristiselän tuen säätöä, jota A4:stä ei löydy. Tavaratilaltaan A4 Avant on pienempi kuin monet luokkaa pienemmät farmarit. 

Moottori ja suorituskyky

Moottorina koeajetussa autossa oli tutun 1,8-litraisen turbomoottorin tehokkaampi 190-hevosvoimainen versio. Moottorin tuntui lisääntyneen ilmoitettuja lukemia vastaavasti 150-hevosvoimaiseen verrattuna. Moottorin ominaisuudet ovat kaikin puolin miellyttävät karkeaa käyntiääntä lukuun ottamatta. Suorituskyky on useimmille riittävä, mutta olennaisinta on se, että keliolosuhteista riippumatta voima saadaan siirretyksi auton liikuttamiseen. 

Valitettavaa sen sijaan on se, että Quattron yhteydessä automaattivaihteistoa haluava joutuu tyytymään perinteiseen Tiptroniciin miellyttävämpien Multitronicin tai DSG:n sijasta. Quattro kuluttaa ilmoitettujen lukemien mukaan noin litran etuvetomallia enemmän ja automaattina ero kasvaa tästäkin verrattuna Multitronicilla varustettuun etuvetomalliin. 1,8-litraisen moottorin tulee korvaamaan facelift-mallissa 2.0T FSI (200 hv).

Ajettavuus, alusta ja melutaso

A4:n ajo-ominaisuuksissa ei ole juurikaan puutteita. Lumisissa ja liukkaissa talviolosuhteissa suoritetussa koeajossa sai hyvin esille Quattron ominaisuudet. Risteyksestä liikkeelle lähdettäessä ei tarvitse jäädä miettimään, ehtiikö liikkeelle ajoissa vai vievätkö lipsuvat pyörät tai vauhtia hyydyttävä luistonesto liikaa aikaa. Ohituksissa keskipolanteen ylitys käy huomaamatta. A4 Quattro on myös poikkeuksellisen tunnoton syville ja teräväreunaisillekin ajourille. Ajotuntuma on kaiken kaikkiaan erinomainen, mihin osaltaan vaikuttaa tunnokas ohjaus. ESP käyttäytyy sivistyneesti ja huomaamatta.

A4:n alusta on tunnetusti varsin kova. Sen johdosta myös polkeentuneen lumen epätasaisuudet välittyvät tarpeettoman voimakkaasti matkustamoon. Myöskään ratakiskojen ylityksessä tuntuma ei ole niin hienostunut kuin tässä luokassa mukavammalla jousituksella varustetuissa malleissa.

A4 on varsin hiljainen auto alustan ja suhinoiden osalta. Moottorin ääni on kuuluvampi kuin tässä hintaluokassa pitäisi. Automaatti-ilmastointi aiheutti muutaman asteen pakkasesta herätettyä autoa lämmittäessään totuttua voimakkaampaa ilmavirtauksen suhinaa, vaikka sinänsä toimikin miellyttävän vedottomasti.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

A4:n vakiovarustelu Premium-paketteineen sisältää ESP:n, automaatti-ilmastoinnin ja sumuvalot. Audilla on nyt tarjolla myös kohtuullisen hintaisia varustepaketteja. Ambiente-paketissa saa 2000 eurolla mm. vakionopeussäätimen, merkkikohtaiset stereot, etumatkustajan turvatyynyn poiskytkennän ja etuistuimen keskikyynärnojan. Vaihtoehtoinen Quattron Sport-paketti puolestaan sisältää 3000 eurolla urheilualustan, urheiluistuimet ja stereot. Yksittäin ostettuna lisävarusteet ovat erittäin kalliita.

A4:n sisustus on erittäin laadukas ja laadun tuntuma säilyy myös mm. tavaratilassa ja moottoritilassa. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan pidä lämmityslaitteen säätimiä digitaalinäyttöineen tyylikkäinä.  Hallintalaitteissa ei ole suurempaa huomauttamista. Kytkin on toki pitkäliikkeinen samoin kuin monissa konsernin autoissa. 

Kilpailuasetelma

A4 Avant Quattro 140 kW maksaa 45 220 euroa. Tästä Quattro-lisä 3690 euroa. 190 hv:n moottorin lisähinta 163 hv:n versioon on myös melko korkea eli 2490 euroa. 

Kilpailijoiden nelivetoisista farmareista Volvo V70 AWD (210 hv) maksaa 50 800 euroa, MB C 240 4Matic (170 hv, automaatti) 61 000 euroa ja BMW 325xi Touring (192 hv) 51 100 euroa. Pian joukkoon liittyy myös Jaguar X-Typen farmariversiolla. Kilpailijoihin verrattuna A4:n nelivetomalli vaikuttaa hinnaltaan kilpailukykyiseltä. Toisaalta Subaru Legacy 2.5 STW maksaa 37 500 euroa.

Itse en ole vakuuttunut nelivedon tarpeesta Suomen olosuhteissa ottaen huomioon melko korkean lisähinnan. Kaupunki- ja maantieolosuhteissa selviää etuvedollakin ja muualla henkilöauton maavara ei mahdollista juurikaan laajempia käyttömahdollisuuksia. Katumaastureihin verrattuna Audin nelivetojärjestelmä on kuitenkin selkeästi kehittyneempi toiminnltaan. 

11.1.2004 Timo Nurmela 

takaisin