Koeajossa Audi A3 1.6

 

Taustaa

Premium-tason autot ovat vakiinnuttamassa asemaansa myös alemmassa keskiluokassa. BMW Compact on jo pitkäaikaisempi tuttavuus, ja myös Audi A3 on ehtinyt jo toiseen sukupolveensa. Näiden autojen ostajaryhmiä ovat nuoret, naiset ja eläkeläispariskunnat. Audi haluaa miellyttää näistä nyt lähinnä kahta ensimmäistä. Edellinen Audi A3 oli muotoilultaan yllätyksetön, jopa tylsä. Nyt autosta on pyritty tekemään hieman urheilullisempi, ja muodoissa on enemmän särmää. 

Kori ja sisätilat

A3 on aluksi tarjolla vain kolmiovisena versiona. Auton akseliväli on pidentynyt 258 cm:iin, joka on edelleen varsin lyhyt. BMW Compactin lukema on 272,5 cm. Siitä huolimatta A3:n takaistuintilat ovat yllättävän hyvät ja huomattavasti aikaisempaa suuremmat. Ne ovat myös BMW:tä suuremmat. Tilat on toki tarkoitettu selkeästi kahdelle takamatkustajalle. Näille on kuitenkin tarjolla jopa Focusta suuremmat polvi- ja pääntilat. Pääntilaa on tosin tehty sijoittamalla takaistuin varsin matalalle. Käynti takaistuimelle on hankalaa. Tähän vaikuttavat ainakin takaistuimen mataluus, oviaukon kapeus ja hieman hankalakäyttöinen selkänojan kallistusmekanismi.

A3 on nykyisiin perheautoihin verrattuna melko matala ja myös luonteva istuma-asento edessä on matalahko. Etuistuimet ovat muotoilultaan hyvät ja pehmustukseltaan melko kovat. Saksalaisilla on taito tehdä istuimia, joissa on hyvä sivutuki, mutta tilaa leveämmällekin selälle. Keulan näkeminen kuljettajan paikalta edellyttää istuimen nostamista ylemmäksi. Muuten näkyvyys autosta on hyvä. Ajoasentoon liittyvä huomio on se, että nelipuolaisessa ohjauspyörässä käsiä pidetään varsin ylhäällä, jolloin rattia tekisi mieli laskea. Ratin laskeminen taas peittää mittarit. Tässä suhteessa Ambition-mallin kolmipuolainen ohjauspyörä on parempi.

Tavaratila on kooltaan saman kokoinen kuin Golfissa eli suurempi kuin BMW Compactissa. Tavaratilan pohja on varsin syvällä. Sen alle on kuitenkin mahdutettu pienikokoinen varapyörä. Käännetyn takaistuimen selkänoja jää tavaratilan pohjaa korkeammalle tasolle ja se nousee vieläpä selvästi eteen päin.

Moottori ja suorituskyky

A3:n perusmoottori on vanha tuttu 8-venttiilinen 1,6-litrainen (102 hv). Moottorin sitkeysominaisuuksia on vuosien varrella saatu kehitettyä varsin miellyttäviksi, mutta tyhjäkäyntikierrosten tuntumassa veto on edelleen ohutta. Kiihtyvyys vastaa sitä, mitä 102-hevosvoimaiselta 1200-kiloiselta autolta voi odottaa. Mitään urheilullisuutta on siis turha odottaa. Moottori on asiallinen perusmoottori, jolla pysyy vaivattomasti liikenteen rytmissä mukana. Vaihteiston välitykset ovat sopivat suomalaisia nopeuksia ajatellen.

Enemmän tehoa kaipaaville on tarjolla 2.0 FSI (150 hv), joka on alusta asti mukana tuontiohjelmassa, vaikka suomalaisessa polttoaineessa onkin enemmän rikkiä kuin tämän suorasuihkutusmoottorin optimaalinen toiminta edellyttäisi. Lisäksi saatavissa on uusi 2.0 TDI (140 hv), jonka ominaisuuksia saksalaislehdet ovat kilvan kiittäneet. Myöhemmin on tulossa esim. 2.0T FSI (200 hv) ja 3.2 V6.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat joka suhteessa luokkansa parhaimmistoa yhdessä Focuksen ja BMW Compactin kanssa. Auto reagoi herkästi ja istuu kaarteissa tukevasti tiessä. Ohjaus on selkeästi paras sähköisesti tehostettu tähän mennessä. Tasoitusta hydraulisesti tehostettuihin verrattuna ei tarvitse enää antaa. Ohjaus ei myöskään vetele ainakaan 1,6-litraisen voimavaroilla kiihdytettäessä. Myös suuntavakavuus on moitteeton. Ohjaus on kevyt ja kääntöympyrä on varsin pieni.

BMW on sen sijaan onnistunut yhdistämään Audin veroiseen ajettavuuteen hyvän jousitusmukavuuden. A3:ssa epätasaisuudet tuntuvat tarpeettoman voimakkaasti, vaikka alusta ei sinänsä ole ainakaan jäykempi kuin BMW Compactissa vakiona oleva urheilualusta. Selkeimmät moitteet tulevat poikittaissaumojen aiheuttamista tärähdyksistä.

Melutaso on vain hieman Golf-luokan normaalia tasoa hiljaisempi. Jostakin syystä monet luokkaa suuremmat autot ovat selvästi hiljaisempia, ja näiden tasolle Audi ei pääse. Vallitseva melunlähde on rengasmelu. Laadukkaaseen autoon kuuluu tietysti se, että minkäänlaisia kitinöitä ei esiinny ja tuulen suhinat on pidetty matkustamon ulkopuolella. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Audin varustelussa ainoa yllätys on se, että ilmastointilaite ei ole vakiovaruste. Perinteiseen tapaan tarjolla on kolme tyylisuuntaa, joista urheilullisessa Ambitionissa on 17" aluvanteet, urheiluistuimet ja ajotietokone. Ylellisessä Ambientessa on 16" aluvanteet, ulkolämpömittari, vakionopeussäädin, jalopuulistat ja keskikyynärnoja edessä. Keskikyynärnojaan on jo niin tottunut, että liikennevaloissa sen puuttuminen Audista suorastaan yllätti.

Perusmallissa eli Attractionissa on ESP, 6 turvatyynyä ja keskuslukituksen kauko-ohjaus. Lisäksi mukana on monia pikkuhienouksia, kuten lämmitettävät lasinpesusuuttimet ja pieni aurinkosuoja taustapeilin yläpuolella. Lisävarusteet ovat Audin tapaan kalliita. Ilmastoinnin saa kuitenkin selvästi BMW Compactia halvemmalla eli 1000 eurolla. 1 levyn CD-soitin maksaa 1100 euroa, metalliväri 890 euroa, valonpesimet 460 euroa, sumuvalot 300 euroa ja etuistuimen keskikyynärnoja 220 euroa. Näillä varusteilla 1,6-litraisen hinta nousee 28 570 euroon eli samaan tasoon esim. 2,0-litraisen Mazda 6 Elegancen kanssa.

Hallintalaitteet eivät edusta edes VW-konsernin parasta tasoa. Konsernin autoille tyypillisesti kytkimen liikerata on erittäin pitkä. Jarrupolkimen käyttöalue on puolestaan poikkeuksellisen korkealla. Mittarien luettavuus on keskitasoa heikompi ja ilmastointilaitteen käyttönapit eivät ole erityisen selkeitä. Sähkölasien käyttökytkimet ovat ovessa hieman liian takana ja vieläpä kyynärnojan takana.

Audi A3 on erittäin laadukkaasti tehty auto ja parhaiten tämän aistii sisustuksesta. Materiaalit ovat arvokkaita ja viimeistely moitteetonta. Kojelaudan muotoilu on tyylikäs, jos malttaa ostaa tyyliin sopivan ylihintaisen Audi-radion. Kromia on käytetty lukuisissa pienissä yksityiskohdissa.

Kilpailuasetelma

Audi A3:n hinta on noin neljänneksen yli vastaavan Golfin tason. Audi tuntuu ja näyttää perushintaluokan kilpailijoita arvokkaammalta autolta. Huolellisesti toteutetut yksityiskohdat ja ensiluokkaiset ominaisuudet tekevät hinnan oikeutetuksi. Valitettavaa vain, että järkevällä hinnalla saa auton, jossa on melko vaatimaton moottori ja muutamia varustepuutteita. 2,0-litrainen moottori ja varustetäydennykset nostavat hinnan kohtuuttomaksi. Tässä BMW Compactilla on pieni kilpailuetu. 316ti on toki Audia kalliimpi, mutta sen 1,8-litrainen Valvetronic-moottori tarjoaa jo melko hyvän suorituskyvyn.

Voidaan myös kysyä, mitä Audin ostaja saa esim. mainitsemaani 2,0-litraiseen Mazda 6:een verrattuna. Audi on selvästi laadukkaammin viimeistelty auto. Se on myös kaupungissa ketterämpi, valitettavaa vain, että näkyvyys eteen, matala istuma-asento, kova jousitus ja kytkinpoljin alentavat kaupunkiarvosanaa. Molempien autojen ajo-ominaisuudet ovat hyvät. Mazdassa on parempi jousitusmukavuus ja se on tilavampi. Suorituskyky on 2,0-litraisen moottorin ansiosta Audia parempi. 

Audi löytää varmasti paikkansa markkinoilla, sillä se on erittäin hyvä auto. Suomessa hinta rajoittaa suosiota. Muualla Audin ensisijainen paikka on kaupungissa. Sitä ajatellen on yllättävää, jotta kaupunkiominaisuuksissa on selviä puutteita.

26.5.2003 Timo Nurmela 

takaisin