Koeajossa Peugeot 407 Executive 2.0

 

Taustaa

Peugeot uudistaa mallistoaan varsin harvoin. 406 saavutti 9 vuoden iän, kun seuraajan markkinoille tulo viivästyi hieman suunnitellusta. Nyt 407 on valmis ja valmistajan usko tuotteeseensa on poikkeuksellisen kova. Kilpailu suositussa luokassa on kuitenkin kovaa ja lähes kaikki massavalmistajat ovat Peugeotin tavoin ilmoittaneet pyrkivänsä premium-luokan laatuun ja ominaisuuksiin.

Kori ja sisätilat

407:n muotoilu poikkeaa selvästi aikaisemmista Peugeoteista etenkin keulan osalta. Keulaa hallitsevat ferrarimainen maski ja suuri logo. Katon kaareva linja on coupemainen ja etuylitys on erittäin pitkä. Kokonaisuus on kuitenkin onnistunut ja riittävän persoonallinen.

407:n suunnittelussa linjakkaan muodon on useimmista massa-autoista poiketen rohkeasti annettu mennä käytännöllisyyden edelle. Loivan tuulilasin ja kaltevien sivuikkunoiden takia ikkunoiden yläosat niin edessä kuin sivulla ovat lähellä kuljettajan päätä. 607:n tavoin ovet ovat matalat: yläreunat ovat alhaalla ja kynnykset korkeat. Tämä hankaloittaa käyntiä etenkin takaistuimelle. Ovet ovat toisaalta pitkät, mikä vaikeuttaa osaltaan sisäänkäyntiä parkkipaikalla.

Takaistuimen polvitila on selvästi luokan keskitasoa pienempi. Myös korkeussuunnassa katto on alhaalla, mutta takaistuimen leveys on kilpailijoita suurempi. Pehmeät ja muhkeat etuistuimet antavat ylellisen vaikutelman, mutta aivan optimaalista ajoasentoa en löytänyt. Pitkälle eteen työntyvä pääntuki ja istuinosan tukemattomuus häiritsevät.

Tavaratila on kooltaan hauskasti 407 litraa, mikä jää kauas kilpailijoiden tyypillisestä 500 litrasta. Tavaratila on kyllä selkeän muotoinen ja laadukkaasti verhoiltu. Nostokynnys on korkea. Monikäyttöisyys on toteutettu mallikkaasti, sillä useimmista sedaneista poiketen myös takaistuimen istuinosa kääntyy alas ja lisäksi tarjolla on suksiaukko.

Näkyvyys autosta ei ole niin huono kuin ensivaikutelman perusteella olettaisi, kunhan oppii tuntemaan keulan sijainnin ja osaa katsoa keskellä tuulilasia sijaitsevan taustapeilin taakse. Enemmän häiritsee pitkän keulan vaatima tila parkkipaikalla. Kääntöympyrä keulasta mitattuna on noin metrin luokan normaalitasoa suurempi. 

Moottori ja suorituskyky

407:n moottorivalikoima on tuttua tavaraa: bensakoneista on tarjolla 1,8-, 2,0-, 2,2- ja 3,0-litraiset. Niitä kilpailukykyisempiä ovat dieselit, joista löytyy 1,6-litrainen (109 hv) ja 2,0-litrainen (136 hv). Koeajetussa autossa oli 2,0-litrainen bensakone, joka osoittautui nöyräksi puurtajaksi. Suorituskykyä hakevan kannattaa tutustua 2,0-litraiseen dieseliin, mutta bensakonekin tarjosi vaivattomasti liikenteen tahdissa pysymiseen tarvittavaa voimaa. Ohituksiin lähdettäessä potkua ei kuitenkaan löydy enempää kuin keskinkertaisesta 2,0-litraisesta voi 1500-kiloisessa autossa olettaa. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat hieman luokan parhaimmistoa korkeammat.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

407 ei näytä parhaita puoliaan näyttelyhallissa istumalla, vaan sitä täytyy ajaa. Alusta on saksalaisen jämäkkä, mutta jousitusmukavuus on silti onnistuttu säilyttämään varsin hyvänä. Muistikuva 406:n jousituksesta on kuitenkin hieman edellä 407:n jousitusta. Erityismaininnan ansaitsee 407:n puhdas suoritus ratakiskojen ylityksessä. Myös turha tärinä karkealla asfaltilla on onnistuttu suodattamaan.

Ajo-ominaisuuksissa on saavutettu selvää edistystä 406:een verrattuna ja nyt ollaan luokassa aivan huipputason tuntumassa. Ohjaus on tunnokkuudeltaan lähes Mondeon tasolla ja suuntavakavuus on moitteeton. Moottoritien rampeissa hämmästytti yllättävä joustavuuden tunne, joka kuitenkin ilmeisesti johtui pelkästään istuimen velttoudesta. Kokonaisuutena 407 on esimerkillisen täsmällinen ja tunnokas ajettava.

Melutason parantamiseen on tehty töitä, mutta jälleen kerran hiljainen auto muuttuu karkealla pinnalla tavanomaiseksi jyristäjäksi. Toinen pieni huomionarvoinen yksityiskohta muuten hiljaisessa autossa on voimansiirron ulina, joka ei kuulu tämän laatutason autoon.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

407 lähtee kisaan varsin täydellisesti varustettuna. Etenkin turvavarustus on huipputasoa. Jo perusmalli Esplanadessa on mm. ESP, 7 turvatyynyä, ajotietokone ja stereot/CD-soitin. Confortin anti 2000 euron lisähinnalla on melko vähäinen, mm. sähkölasit takanakin, sadetunnistin, rengaspainevaroitin ja kevytmetallivanteet. Koeajetussa Executivessa on vakionopeussäädin, peruutustutka ja sähköllä säädettävät etuistuimet. Executiven kanssa suunnilleen samaa tasoa on Sport, jossa on kuitenkin muutamia urheilullisia yksityiskohtia. Lisävarusteista metalliväri maksaa 500 euroa, CD-vaihtaja 700 euroa, Xenon-valot 1000 euroa ja automaattivaihteisto 2600 euroa.

Hallintalaitteista löytyy pientä huomauttamista: vaihteensiirto on tahmeahko, kytkin ottaa kiinni varsin ylhäällä ja keskikonsolissa on paljon pieniä nappeja. Ilmastoinnin toiminta vaikutti sivistyneeltä.

Executiven sisustus antaa ylellisen vaikutelman. Istuinten plyysi ja muut materiaalit ovat laadukkaita. Kaikilta osin laatuvaikutelmassa on menty reilu hyppäys ylöspäin 406:een verrattuna.

Kilpailuasetelma

407 on hinnoiteltu kilpailukykyisesti. Se on hieman Citroën C5:ttä, Mazda 6:tta ja Renault Lagunaa kalliimpi, mutta toisaalta myös laadukkaampi. Avensis, Mondeo ja Vectra taas ovat 407:ää kalliimpia.

Ominaisuuksiltaan pidän edelleen Mondeota kokonaisuutena luokan ykkösenä. 407 nousee seuraavaan ryhmään Avensiksen, Lagunan ja Mazda 6:n rinnalle. Olettaen, että se saavuttaa luvatun 5 tähden EuroNCAP-tuloksen ja talviominaisuudet ovat säilyneet edes suunnilleen 406:n hyvällä tasolla. Hieman toisilla painotuksilla Peugeotilla olisi ollut eväät tehdä myös luokan kärkiauto. Turvavarustus ja ajettavuus ovat premium-luokan tasolla, mutta premium-luokasta olisi voinut jättää kopioimatta ahtaat takatilat.

21.6.2004 Timo Nurmela 

takaisin