Kiinan autotuotanto laajenee nopeasti

Kiinassa oli vuosikymmeniä kolme valtiollista autonvalmistajaa: First Automobile Works (FAW) valmisti suuria Hongqi-limusiineja, Beijing Neuvostoliitosta peräisin olevalla tekniikalla varustettuja maastureita ja Shanghai keskikokoista sedania, joka oli osittain kopioitu 50-luvun Mercedeksestä. Sen lisäksi oli useita kuorma- ja linja-autoja valmistavia yrityksiä.

1980-luvulla eri valtionyritykset hankkivat lisenssejä lähinnä japanilaisten pakettiautojen ja pikkuautojen valmistamiseen. Esimerkiksi Suzukia, Daihatsua ja Isuzun pickupeja alettiin valmistaa monilla eri merkeillä. FAW, Shanghai ja Beijing etsivät yhteistyökumppaneja Euroopasta ja USA:sta. Shanghai alkoi valmistaa VW Santanaa, FAW Jettaa ja Beijing Jeepejä. Myöhemmin Shanghai hankki yhteistyökumppanikseen myös General Motorsin (Buick). FAW:lla kumppaneita on monia ja se on myös ostanut muutamia pienempiä kiinalaisvalmistajia.

Nykyään kiinalaisista autoista noin 90 % valmistetaan yhteisyrityksissä, joista toisen puolen omistaa jokin kansainvälisistä autonvalmistajista. Pelkästään VW:n osuus on noin 25 % ja GM hätyyttelee kannoilla. Citroën lähti myös varhaisessa vaiheessa Kiinan markkinoille, mutta suurin osa suurista autokonserneista on herännyt Kiinan mahdollisuuksiin vasta viime vuosina.

Huolimatta yhteisyritysten hallitsemista markkinoista viime vuosina on syntynyt kymmeniä kiinalaisvalmistajia, joilla on suuret tavoitteet satojen tuhansien autojen valmistamisesta. Nämä yritykset kopioivat surutta länsimaisten valmistajien muotoilua ja tekniikkaa. Oikeudenkäynnit ja valitukset kiinalaisviranomaisille ovat olleet toistaiseksi tehottomia. Ehkä räikein kokonaisen auton kopio on Laibaon SR-V (Honda CR-V).

Oma ryhmänsä kiinalaisvalmistajien joukossa ovat pienet yritykset, jotka rakentavat pickupeja ja niihin perustuvia maastureita. Tuotantomäärät saattavat olla vain muutamia tuhansia autoja vuodessa ja osa yrityksistä rakentaa vain korin ostetun alustan päälle.

Kiinassa on nyt autoja hieman alle 30 miljoonaa kappaletta ja kasvuvauhti on huima. Vuonna 2004 Kiinassa valmistuu noin 3 miljoonaa autoa, joten Kiina alkaa olla autonvalmistusmaana neljänneksi suurina Japanin, USA:n ja Saksan jälkeen. Yhä useammilla tavallisilla kaupunkilaisperheillä on tulevaisuudessa varaa omaan pieneen autoon. Vielä nykyään suosituimmat mallit ovat yllättävän kalliita autoja, kuten pitkäaikainen markkinaykkönen VW Santana. Köyhempi ostajakunta antaa myös uusia mahdollisuuksia halpojen kopioiden valmistajille.

Varmaa on myös se, että kiinalaisvalmistajat eivät tyydy kotimarkkinoiden täyttämiseen. BYD Auto vie autojaan Syyriaan ja Sudaniin. Geely vie autojaan lähi-itään ja Meksikoon ja suunnittelee aloittavansa viennin USA:han. Geelyn perustajan Li Shufun tiedetään ostaneen S-sarjan Mercedeksen ja hänen työntekijänsä ovat kopioineet sen jokaisen osan ja koonneet niistä auton. Eurooppaan ensimmäisenä on tulossa Brilliance, jonka Zhonghua onkin varsin lupaavan näköinen auto niin sisältä kuin päältä.

Seuraavilla yhdellätoista sivulla on 66 kiinalaisvalmistajan esittelyt.

Huaxin YM6390 (1988)

Haima 323 CA7130 (1994)

Hongqi CA7180 Shiba (2002)

Laibao SR-V (2004)

Chery QQ (2004)

1. FAW-konserni

2. Shanghai-konserni

3. Dongfeng

4. Geely, Guangzhou

5. Chery, Chang'an

6. Beijing, Dongnan

7. Yuejin, BYD Qingchuan

8. Brilliance, Changcheng, Jiangling

9. Changhe, Hafei, Jiangnan

10. Muita valmistajia 1

11. Muita valmistajia 2

 

Seuraava >

 

Takaisin