Automallien väliset erot arvon säilymisessä

 • Parhaiten arvonsa säilyttävien lista on vuonna 2011 hyvin samanlainen kuin kaksi vuotta aikaisemmin: listan kärkeen sijoittuu muutaman pakettiautomallin ohella lähinnä Toyotan, BMW:n ja VW-konsernin malleja. Mallisarjoittain paras on Skoda Yeti ja yksittäisenä malliversiona Skoda Octavia 1.9 TDI Combi. Kalliit premiummaasturit sijoittuvat edelleen hyvin. 
 • Huonoimmin arvonsa säilyttävien listalla on myös tuttuja malleja, kuten Hyundai Sonata ja Chevrolet Epica sekä Fiatin ja Alfa Romeon malleja. Lisäksi listalle pääsee Toyota Prius. Hybriditekniikan, kuten akkujen aiheuttamia kustannuksia käytetyssä autossa pelätään.

        Parhaiten arvonsa säilyttävät vm. 2009 automallit

        Huonoimmin arvonsa säilyttävät vm. 2009 automallit

        565 yleisimmän vm. 2008 automallin arvon säilyminen

        Arvon säilyminen mallisarjoittain

 • Keskimäärin vuosimallin 2009 pyyntihinta keväällä 2011 oli 78 % siitä, mitä auto on maksanut uutena toimituskuluineen ja talvivarusteineen. Auton vaihtaminen uuteen samanlaiseen vaatii siis hieman vähemmän rahaa kuin pari vuotta aikaisemmin.
 • Edellisvuosia voimakkaammin ovat laskeneet pikkuautojen hinnat, jotka ovat nyt noin 74 % uuden hinnasta. Henkilöautoista parhaiten arvonsa säilyttävät katumaasturit. Näiden hinnasta on jäljellä keskimäärin 82 %. Vanhemmista vuosimalleista arvokkaimpia ovat pickupit ja umpipakettiautot. 

Dieselit

 • Dieselit säilyttävät tällä hetkellä arvonsa bensa-autoja paremmin, koska niitä on edelleen tarjolla kysyntää vähemmän. Jatkossa tilanne saattaa muuttua, koska dieselien osuus uusien autojen myynnistä on autoveromuutoksen jälkeen ollut tuntuvasti aikaisempaa korkeampi.
 • Jos ajaa erittäin paljon, esim. 200 000 ajettu diesel-auto on selvästi arvokkaampi kuin yhtä paljon ajettu bensa-auto.

Ajomäärän vaikutus

 • Ajomäärän vaikutus pyyntihintoihin on etenkin dieselautoissa vähentynyt. Keskimäärin 10 000 lisäkilometriä alentaa pyyntihintaa bensa-autoissa 370 € ja dieseleissä vain 300 €. Ajomäärä pudottaa hintaa hieman enemmän isoissa autoissa kuin pienissä. 
 • Kaikista esittelemistäni tuloksista on poistettu ajomäärän vaikutus muuttamalla kaikkien autoyksilöiden hinnat vastaamaan 45 000 km ajettua.

Malliversioiden erot

 • Perinteisesti perusmallit säilyttävät hintansa kalliimpia versioita paremmin. Suorempaan moottoriin sijoitetusta rahasummasta häviää 3-4 vuodessa keskimäärin lähes puolet. Monissa pikkuautoissa tosin 1,4-litrainen säilyttää hintansa 1,0-1,2-litraisia paremmin ja joissakin luokkaa suuremmissa 1,6 paremmin kuin 1,3 tai 1,4. Mondeo-luokassa 2,0-litraiseen 1,8:n sijasta sijoitetut rahat on saanut vielä melko hyvin takaisin, mutta 2,5-litraisessa häviää jo paljon ylimääräistä.
 • Lievästi urheilulliset Sport/GT yms.-mallit ovat viime vuosina säilyttäneet hintansa melko hyvin. Varsinaiset GTI-mallit säilyttävät hintansa jopa hieman paremmin. Luxus-varustelutasoon sijoitetut rahat säilyvät varsin heikosti. Automaattivaihteisten autojen hinnat ovat hivenen nousseet. 
 • Taulukossa on esitetty lisähinta 2 vuoden ikäisenä käytettynä, jos uutena on sijoittanut 1000 euron lisähinnan:
lisähinnan kohde lisähinta käytettynä / sijoitettu 1000 euroa
perusmalli -> farmarimalli 878 €
manuaali -> automaattivaihteisto 338 €
manuaali -> DSG-vaihteisto 413 €
perusmalli -> parempi varustetaso (sama moottori) 397 €
perusmalli -> suurempi moottori (sama varustelu) 599 €
perusmalli -> dieselmoottori (sama varustelu) 1054 €

 • Kaikkein huonoimpia sijoituksia ovat kuitenkin MB:n, BMW:n ja Audin ylihinnoitellut isommat moottorit ja lisävarusteet. Käytetyn auton ostajalle voi tietysti olla kalliissa saksalaisautoissa hyviä löytöjä lähes perusmallin hinnalla. 
 • Uutuusmallit säilyttävät arvoaan hyvin muutaman vuoden ajan. Tämä piirre on korostunut entisestään. 2008-2009 markkinoille tulleiden mallien arvosta oli keväällä 2011 jäljellä 4 % vanhempia malleja enemmän. 
 • Silloin, kun malli muuttuu täydellisesti ja uusi malli saavuttaa hyvän suosion, vaikutus kestää vanhanakin. 

Tietojen taustaa

 • Hintatiedot on kerätty alan verkkopalveluista
 • Mukana on vain autoliikkeiden hintoja autoyksilöistä, joiden kilometrimäärä on ilmoitettu. Myytävänä oli keskimäärin 9 yksilöä malliversiota kohti. Runsaasti lisävarustellut autoyksilöt sekä epäjohdonmukaiset tulokset on karsittu pois ja kilometrimäärän vaikutus hintaan on poistettu tilastomatematiikan keinoin. Selvityksen heikkoutena on se, ettei lisävarusteiden vaikutusta hintaan pystytä kovinkaan tarkasti huomioimaan. 

 Takaisin